Arkiv

Här visas våra tidigare konserter och evenemang. De har katogariserats inom klassisk musik, jazz, folkmusik, och barnföreställningar, så att du lättast ska få exempel på vad Mönsterås Jazz-och Kammarmusikförening har att erbjuda. 

Camerata Nordica Chamber Ensamble
Camerata Nordica Chamber Ensamble
Camerata Nordica bjuder på stråkkvartetter i bohemisk känsla av Dvorak, Brahms, och bulgariska kompositören Tabakova.
Nyårskonsert med Camerata Nordica
Nyårskonsert med Camerata Nordica
Camerata Nordica presenterade en egen nyårskonsert i form av en salut till wienisk musik.  
Ivery Kekenadze Gustafsson och Albert Dahllöf
Ivery Kekenadze Gustafsson och Albert Dahllöf
Ivery Kekenadze Gustafsson och Albert Dahllöf hyllade fransk pianomusik med fyra händer. 
Mönsterås Proms 2023
Mönsterås Proms 2023
Inspirerade av den engelska 128-åriga traditionen ”The Last Night of The Proms” anordnar vi för första gången vår egna version fylld med härlig musik, sång, och överraskningar.
Camerata Nordica
Camerata Nordica
Camerata Nordica spelar sextetter av Mozart och Tchaikovsky under en vacker sommarkväll.
Carion
Carion
Inga stolar. Inga noter. Den prisbelönta dansk-lettiska ensemblen Carion fascinerar med sina nogrannt koreograferade och dramatiska framföranden av klassiska samt moderna verk och lägger sådeles en ny dimension till traditionella konsertevengemang.
Anna Christensson
Anna Christensson
Anna intresserar sig inte bara för den stora klassiska och romantiska ”kanoniserade” repertoaren, utan också för musik som ligger lite vid sidan av allfarvägarna. Hon framför programmet ”Toner från min örtagård” som också är namnet på Hilding Rosenbergs memoarer
Melody Zhao, Matilda Lloyd & Camerata Nordica
Melody Zhao, Matilda Lloyd & Camerata Nordica
Den unga schweizisk-kinesiska pianisten Mélodie Zhao är en regelbunden gäst hos Camerata Nordica och hennes framträdanden blir alltid en succé. Matilda Lloyd som 2014 vann utmärkelsen ”BBC Young Musician of the year”. Matilda är en av BBC Proms yngsta solister. Programmet består av ett sällan spelat stycke av Liszt samt dubbelkonsertenn av Shostakovich för piano, stråkar, och trumpet.
Mats Bergström & Magnus Lindgren
Mats Bergström & Magnus Lindgren
Magnus Lindgren och Mats Bergström har känt varandra länge och möttes musikaliskt först genom andra artister som t.ex. Malena Ernman och Nils Landgren. Det var bara en tidsfråga innan duo-samarbetet skulle ta form. Detta är två musiker som inspireras och tar intryck av varandras musicerande.
Royal Wind Quintet Stockholm
Royal Wind Quintet Stockholm
Franskt och nordiskt med fem av Sveriges finaste solister. Royal Wind Quintet Stockholm består av några av de bästa träblåsarna i landet. Alla är stämledare i Hovkapellet respektive Sveriges Radios Symfoniorkester.
 Per Tengstrand & Camerata Nordica
Per Tengstrand & Camerata Nordica
Den svenske pianisten Per Tengstrand har en lång tradition av att samarbeta med Camerata Nordica. Per, som är född i Växjö, bor numera i USA och ger ofta konserter i Sverige. I detta programmet spelar de Chopins första pianokonsert och Grieg tillsammans.

Klassisk musik

Varje år bjuder vi på en härlig blandning klassiska konserter där bl.a Camerata Nordica är en ständigt återkommande akt. Kända svenska solopianister har också gästat oss tillsammans med en och annan gitarrist och blåsmusiker. Musik av de stora mästarna har spelats, men också nyskrivna verk har hörts. Varje år ser vi också till att ha en nyårskonsert. Hösten 2023 gjorde vi en egen version av "Last Night of The Proms" vilken vi hoppas ska bli en årlig tradition. 


Jazz

Några av Sveriges främsta jazzmusiker gästar oss varje vår och höst. Ronnie Gardiner Quartet och Olof Lövmo Trio är några namn som fyllt våra öron med jazzens fantastiska rytmer den senste tiden. Munspelaren Filip Jers, pianisten Mattias Nilsson, och sångerskan Rigmor Gustafsson har också gästat oss - och fler kommer det att bli.  Oddjobb firade t.o.m en del av sitt 25-års jubileum hos oss! 

Kalmar City 4
Kalmar City 4
Jan Ottossons nya jazzgrupp som spelar en välkänd repertoar.
Rollin' Phones
Rollin' Phones
Deras höga konstnärliga nivå, unika sceniska utstrålning, de mycket väl sammansatta programmen, och programpresentationerna under konsertens gång gör kvartetten så uppskattad och populär.
Ronnie Gardiner Quarte
Ronnie Gardiner Quarte
Glädje och musik som engagerar utlovas när den amerikanske jazztrummisen Ronnie Gardiner bildar kvartett med Mathias Algotsson (piano), Karl Olandersson (trumpet, fygelhon, sång), och Hasse Larsson (bas, sång).
Olof Lövmo Trio
Olof Lövmo Trio
Trion, bestående av Olof Lövmo (piano), Vlado Markovic (bas), och Adam Ross (trummor), bildades 2011 och har sedan dess turnerat i både Sverige och Tyskland. Trions lekfullhet och tajta sound gör dem kanske till Sveriges nästa stora jazzexport.
Oddjobb
Oddjobb
Under mer än två decennier har de hyllats av publik och kritiker både på hemmaplan och ute i världen, och med fem av Sveriges mest etablerade musiker är bandet i ständig rörelse och förnyelse, . Deras musik förblir Oddjobsk: spännande, innovativ, inåtriktad, utåtriktad, med ett kokande sväng och ett telepatiskt samspel utöver det vanliga.
Filip Jers & Emil Ernebro
Filip Jers & Emil Ernebro
Munspelaren Filip Jers har ett brett musikaliskt spektrum och han rör sig lätt mellan olika genrer. Emil Ernebro är en ung ”fingerstylist” som med melodi, basstämmor och groove är ett bra exempel på det. Nu spelar de en jazzkonsert tillsammans.
Mattias Nilsson
Mattias Nilsson
Mattias Nilsson har med ett hundratal solospelningar världen över etablerat sig en av vår tids mest personliga pianister med ett helt eget tonspråk och anslag.
Rigmor Gustafsson & Mathias Algotsson
Rigmor Gustafsson & Mathias Algotsson
Rigmor Gustafsson är en av Europas främsta och pouläraste jazzartister med en lång, varierad, och prisbelönad karriär bakom sig. Mathias Algotsson är bl.a verksam pianist och kompositör och har runtom i världen med välkända namn.
Barockinspirerad folkmusik från Ö till Ö
Barockinspirerad folkmusik från Ö till Ö
Duon Anna Ander (sång) och Olof Ander (irländsk cittern, viola d'Amore, cistern) ger tillsammans nytt liv åt folkvisor och lutsånger från 1600-1700-talet. Låt dig dras med i hisnande historier och charmiga berättelser om instrumenten, musiken och texterna.
Ökenflamenco
Ökenflamenco
Inspirerade av de sandiga vindarna i östra Andalusien spelar Chicos Fritos en bluesig, filminspirerad, ökenflamenco från förr i de gamla stilarna från Andalucía Oriental: Tarantos, zambra, mariana, fandangos de Almería och tangos de Granada!
Ethno On The Road
Ethno On The Road
Ethno är förmodligen nvärldens största internationella folk-och världsmusikläger för ungdomar. Ett musikläger där grundtanken är att ungdomarna själva ska lära ut sin musik. 2019 var den sju musikanter från fyra kontinenter som fick ta del av ett unikt samarbete i form av en konsertturné.

Folkmusik


Folkmusik är också viktigt att komma ihåg. Vi ser till att erbjuda konserter både med svensk folkmusik, men också från andra delar av Europa och världen. Den senaste tiden har publiken fått höra flamenco och barockinspirerade traditionella visor från de brittiska öarna samt Gotland. Sedan får vi inte glömma att Ethno On The Road hade en workshop med oss 2019. 

Barn och familj

Självklart tänker vi också på barnen. Varje år erbjuder vi två barn-och familjföreställningar som under tidigare år bl.a har handlat om känslor och möten med skogsväsen. Kända svenska sagor och visor har också varit på programmet under åren. Vårt mål är att arrangera föreställningar om ämnen som är viktiga och lärorika samtidigt som barnen får delta i roligheterna. 

Väsenvandring
Väsenvandring
Skogen är full av väsen! Vissa är vänliga och andra mer nyckfulla, men alla är de ur sagornas värld! En melodi och en sång hörs genom skogsgläntan... Vem möter du härnäst?
Vi, Du och Jag
Vi, Du och Jag
The Hebbe Sisters tar i denna föreställning upp viktiga teman som ensamhet, rädsla, och vänskap. Musik varvas med teater likväl som med sång, dans, och rörelse i samspel med barnen.
Skattkammarsånger ur min magiska väska
Skattkammarsånger ur min magiska väska
Återupptäck barnens vackra visskatt! Sångerskan Pernilla Ingvarsdotter ger en minikonsert för barn och föräldrar där alla blir delaktiga med sin egen unika person och röst.
Sagolikt
Sagolikt
Inspirerad av Elsa Beskows underbara sagovärld har Josefine Andersson (sång) och Daniel Beskow (piano )skapat en föreställning ivilken hennes sagor och målningar ligger som en rödtråd genom hela programmet i denna barnsliga bra barnföreställning.
Julen kommer till Mumindalen
Julen kommer till Mumindalen
Julen ska tydligen komma redan samma kväll som mumintrollen vaknar från sin långa vintersömn - och den verkar inte trevlig alls! Scensättning av boken med samma namn.
Systrarna Guldlock och de magiska strängarna
Systrarna Guldlock och de magiska strängarna
Systrarna Nilla, Cilla, och Milla Guldlock med oss på roliga musikaliska äventyr.
Hälsobrunnen
Hälsobrunnen
Ett musikaliskt lustspel om ohälsosamt vatten och farligt nytt leverne.
Vårsalong
Vårsalong
Musik, växter, konst i olika former, och fika kan köpas, avnjutas, och beundras varje år.
En strimma natt
En strimma natt
Violasten Göran Fröst, gitarristen Jacob Kellerman, och skådespelaren Etienne Glaser skapar tillsammans en hoppfull berättelse om natten som förlösare och kreativitet!
Små fantasmer
Små fantasmer
En vindlande tankeresa som tar avstamp i en liten klädbutik, och ger sig ut på hisnande flygturer över hav och land och in i själens innersta rum. Föreställningen riktar blicken ut mot världen och den tid vi lever i, men också in mot oss själva och de val vi gör.
Teaterdirektören
Teaterdirektören
Ett komiskt lustspel om operans förutsättningar.
Ljus, ljus, ljus överallt!
Ljus, ljus, ljus överallt!
Föreställningen handlar om Axel Munthe som föddes i Oskarshamn för över 150 år sedan. I denna tolkning om Axel Munthes San Michele får vi möta den 3 000 år gamla sfinxen med sina hemligheter, vålnaden som uppenbarade sig förden 19-årige Munthe, och alla de fåglar som han kämpade för att rädda. Här återges reflektioner och minnen av en människa som ser tillbaka på sitt livs skapande.
Irrbloss
Irrbloss
1913 korsade den då 24-åriga Signe Aurell Atlanten för att söka en bättre tillvaro i USA, och där arbetade hon som hushållerska, sömmerska och skribent. 1919 gav hon ut diktsamlingen Irrbloss som 100 år senare tonsattes av Maja Heurling och Ola Sandström. En föreställning om en annan emigrantberättelse än den om Karl-Oskar och Kristina. Irrbloss berör i en tid i svensk historia som har starka beröringspunkter med vår egen.

Och annat trevligt!

Vi erbjuder också andra former av evenemang. Varje år arrangerar vi en Vårsalong där fika, musik, och konst av lokala konstnärer kan avnjutas och beundras under den sena våren. Musikteater brukar spelas i Pataholm under sommaren - och sedan får vi inte glömma alla andra intressanta konserter som kombinerar musik, teater, film, och så mycket mer! 

unsplash