14 september
kl.17.00
Magnus Musiklada, Nynäsvägen 3,
Mönsterås
Klassisk musik
Inspirerade av den engelska 128-åriga traditionen ”The Last Night of The Proms” anordnar vi för andra gången en lustfylld, festlig och musikalisk konsert med glimten i ögat och fylld med härlig musik, sång, allsång och överraskningar.
Till pausen finns det möjlighet att boka den läckra Victoria Spong Cake med te/kaffe.
Biljettpriser:
250 kr/vuxen
150 kr/ungdom 12-18 år
MEDVERKANDE
Mönsterås Musikkår
Mönsterås Trumkår
Ålems kyrkokör
Pernilla Ingvarsdotter
Maria Ejderos Sveinungsen
Carolina Johansson
Björn Erlandsson
Maria Ejderos Sveinungsen är en norsk mezzosopran bosatt i Kosta, Småland. Hon har en kandidatexamen i utövande sång från Royal Academy of Music i London och en magister-examen från Operahögskolan i Stockholm. Hennes passion för musikens förmåga att beröra har varit en konstant drivkraft. Under sin utbildning arbetade hon med framstående lärare och har sedan dess samlat på sig omfattande scenisk erfarenhet. Sedan flytten till Kosta har hon fortsatt att utvecklas genom att utforska nya genrer och samarbeten. Hösten 2023 vann hon Wagner-sällskapets sångtävling i Göteborg och blev utsedd till 2024 års Bayreuth-stipendiat. Med sin oavbrutna passion för musik fortsätter Maria att inspirera och utforska nya musikaliska möjligheter.
Pernilla Ingvarsdotter är en svensk sopran som sätter närhet och känsla i fokus, och som frilansande solist gör hon årligen 60-talet framträdanden i både oratorie-och orkestersammanhang såväl som kammarmusik samt andra mindre format runt om i Sverige. Hon har varit solist med orkestrar som Radiosymfonikerna, Camerata Nordica, Göteborg Baroque, Marinens Musikkår och Nordiska Kammarorkestern. Tillsammans med olika kollegor är hon drivande i flera professionella ensembler såsom Trollman Quartet, Duo Nordic och Opera Linné. Hennes ljusa, slanka sopran gör henne särskilt uppskattad i barock-, Mozart- och romans-sammanhang och hon blir ofta omnämnd för sin värme, utstrålning och genuina känsla.
Björn Erlandsson skulle beskriva sig själv som en mångsidig pianist från Öland.
17 oktober
Kommer snart
Munken Hotell,
Mönsterås
Klassisk musik
När Per Tengstrand började arbeta med studenter från Princeton University för sin serie i New York var hans första kontakt violinisten Hana Mundiya som var president för kammarmusikgruppen på universitetet. Per har varit något av en mentor för flera av de unga musikerna, och samarbetet resulterade i att Hana spelar första satsen på Kreutzersonaten i Pers film om Beethoven "Freedom of the Will". När filmen har visats på olika ställen i Sverige har publiken blivit så tagen av framförandet att man efterlyst att de två musikerna konserterar i Sverige - vilket nu blir verklighet!
Hana Mundiya är född och uppvuxen i New York och gjorde sin solodebut med New York Philharmonic redan vid 13 års ålder. Hon har studerat vid The Juillard School och Royal College of Music i London, och för närvarande följer hon ett diplomprogram Manhattan School of Music under ledning av Todd Phillips. Idag är hon en eftertraktad solist och kammarmusiker på världens toppscener både i USA och i Europa, och som barockviolinist har hon spelat med The Academy of Ancient Music på Walt Disney Concert Hall. Hana har vunnit flera internationella violintävlingar. Hana vill göra skillnad med sitt musicerande och framträder gärna i skiftande sammanhang, t.ex. inom FN-förbunden UNCHR, UNICEF och UNESCO. Hon har också engagerats av Röda Korset och samarbetat med RAINN, en organisation som stöttar överlevare av sexuellt våld.
Per Tengstrand, som föddes i Växjö, har kommit att bli en av våra allra främsta konsertpianister. Bland många priser och utmärkelser kan nämnas att han har vunnit förstapris i den internationella pianotävlingen i Cleveland och, som den yngsta någonsin, tilldelats den svenska kungliga medaljen.
16 november
Kl. 11.00
Mönsterås Bibliotek
Klassisk musik, scenkonst
Vad har en clown och Sjostakovitj musik gemensamt?
Följ med i denna nyskapade konsert där vi vågar upptäcka konstiga saker och konstig musik tillsammans med Tuta. Under konserten får publiken och Tuta uppleva hur musiken kan beröra oss till transformation. Genom musiken väcks Tutas känslor, hon vågar utmana och till och med skapar en värld av färger.
Karin Bergstrand är en skådespelare och clown, utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Hon har även en Master i skådespelarkonst från Stockholms konstnärliga högskola. Karin har de senaste åren arbetat bland annat på Teater Tre, Byteatern, Teater Västernorrland och Dotterbolaget. Hon är verksam som sjukhusclown, har rest med Clowner utan gränser och undervisar i clown.
Sara Ribbenstedt utbildades till mimskådespelare på programmet Mimskådespeleri på SKH 2012 –2015. Sedan 2021 arbetar hon som regissör och koreograf över hela scenkonstfältet inom egna projekt, fria grupper och institution. Hon drivs av scenkonstens potential att vidga publikens vyer filosofiskt, känslomässigt och estetiskt, oavsett om det är genom opera, teater för barn & unga eller koreografi.
'
Fritt inträde för barn upp till 12 år.
MEDVERKANDE
Karin Bergstrand
Musiker ur Camerata Nordica
12 november
19.00
Munken Hotell,
Mönsterås
Jazz
Kristin Amparo är en av Sveriges mest älskade sångerskor som vunnit stort erkännande för sitt ostoppbara och till synes obegränsade artisteri. Hon har beskrivits som Ella Fitzgerald och Amy Winehouse i en och samma person och rör sig fritt mellan genres. Kristin är en flitigt anlitad jazzsångerska, hon var en stark kraft bakom hiphop-kollektivet Femtastic
med bl.a. flera radiohits tillsammans med det svenska rapfenomenet Cleo, hon har turnerat med Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray, och hon är känd för de flesta för sin sånginsats på Albin Johnséns ”Din Soldat”. Sommaren 2014 blev hon tämligen unik med att uppträda i Allsång på Skansen två gånger samma sommar: först med Albin och i ett senare program med John de Sohn.
Jazzpianisten och bandledaren Carl Bagge har hunnit med ett par decennier i vitt skilda men framträdande sammanhang som samarbeten med Isabella Lundgren, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet, Svante Thuresson, Robyn, och Anne Sofie von Otter för att nämna några. Förra året släppte han debutalbumet ”Visitor” i eget namn som firades med en releasekonsert på Fasching i Stockholm. I samband med konserten tilldelades Carl Bagge Gavatin-stipendiet för jazz 2022.
Mauritz Agnas är både kontrabasisst och kompositö, men också en del av den väletablerade jazzkvartetten Agnas Bros som består av fyra bröder. De har turnerat runt i Europa och spelat på festivaler som Montreux Jazz Festival i Schweiz samt Jazz Baltica i Tyskland tillsammans med trombonisten Nils Landgren.
Chris Montgomerys rykte som en dynamisk, flyhänt och ändå sofistikerad och sammanhållande trummis går före honom med egenskaper som gör honom till ett givet val för många jazz-blues musiker och artister att samverka med i olika konstellationer. Chris har anlitats av giganter och många etablerade profiler inom svensk jazz och blues/rock som Rigmor Gustafsson, Svante Thuresson, Max Schultz, Barbara Hendricks, Patrik Boman, Erik Söderlind, Leo Lindberg, Isabella Lundgren och Hans Backenroth.
MEDVERKANDE
Sång
Kristin Amparo
Piano
Carl Bagge
Bas
Mauritz Agnas
Trummor
Chris Montogomery
© 2024 Mönsterås Jazz-och Kammarmusikförening